IT-hjælpemidler - Hjælp til ordblinde

Læse- og skriveteknologi for ordblinde

Der findes et bredt udvalg af IT-hjælpemidler til ordblinde også kaldet læse- og skriveteknologi (LST). Der sker lige nu en rivende udvikling inden for dette felt. LST er kort fortalt alt den teknologi, der gør det muligt at læse med ørerne og skrive med stemmen. (få tekst læst op og få tale til at blive til tekst.)

Der findes programmer både til din computer, smartphone og tablet som hjælper dig i hverdagen. De kan læse markeret tekst op, give ord-forslag, scanne og OCR-behandle filer. (OCR-behandling er når programmet scanner en fil, hvor teksten ikke kan markeres, for derefter at identificere og omdanne teksten, så den kan markeres og derved læses op. Det kan f.eks. være et billede, en pdf, en scannet tekst osv.)

Nogle programmer har også mulighed for at omdanne tekst til MP3-filer, som du kan gemme og høre på et senere tidspunkt. Langt de fleste programmer har mange mulige indstillinger, så de kan tilpasses brugeren bedst muligt. Eksempelvis kan man selv vælge sin oplæsningsstemme, sprog og tempo osv.

Jeg sørger altid for at være opdateret på, hvad der rør sig på ordblindeområdet. Jeg er selv ordblind og arbejder til dagligt professionelt med ordblindhed, og derfor kender jeg til LST både som underviser og bruger.

Gode computerprogrammer for ordblinde

Herunder finder du nogle af de computerprogrammer, jeg som ordblind anbefaler og som jeg også underviser i. Hvis du har en forespørgsel til programmer som ikke findes på listen, er du altid velkommen til at kontakte mig.

IT hjælpemiddel til ordblinde - CD-Ord fra MV-Nordic

CD-ORD fra Vitec MV

CD-ORD er pc baseret læse- og skrivestøtte til ordblinde. Det er udviklet af Vitec MV som har mere end 20 års erfaring med IT-hjælpemidler til ordblinde. CD-ORD anbefales ofte til ordblinde, fordi det har mange forskellige indstillinger, som gør det meget brugervenligt og nemt at tilpasse til den enkeltes behov. Bl.a. kan man oprette sine egne ordlister samt gemme lydfiler der efterfølgende kan benyttes som lydbog.

IT hjælpemiddel til ordblinde - IntoWords fra MV-Nordic

IntoWords fra Vitec MV

IntoWords er udviklet af Vitec MV. Det er et hjælpeprogram som kan benyttes både på Mac og PC via en Cloudbaseret løsning og som App på telefon og tablet.
Programmet har de mest grundlæggende funktioner til oplæsning og stavehjælp. Det er utrolig brugervenligt og nemt at forstå især for børn. IntoWords kan benyttes på flere forskellige sprog.

IT hjælpemiddel til ordblinde - AppWriter fra WizKids

AppWriter fra Wizkids

AppWriter er Wizkids’ bud på et støtteværktøj for ordblinde. Ligesom de andre oplæsnings- og skriveprogrammer kan det også læse op, give ordforslag og scanne/OCR-behandle. Derudover har den en tale-til-tekst funktion på cloud versionen og i app’en.
Det er udviklet i flere forskellige versioner til forskellige platforme såsom windows, android, Mac og det findes også cloud-baseret.

IT hjælpemiddel til ordblinde - ViTre fra ScanDis

ViTre fra ScanDis

ViTre er et oplæsnings- og skriveprogram designet til at hjælpe ordblinde. Det er udviklet af ScanDis, som har over 20 års erfaring med at udvikle IT-hjælpemidler. ViTre er et stabilt og anvendeligt program med oplæsning, ord-forslag og scanner/OCR-behandling. Programmet er ikke nær så brugt mere, som det har været.

IT hjælpemiddel til ordblinde - AnyDesk

AnyDesk fra AnyDesk Software

AnyDesk er et gratis program som downloades til både computer og telefon. Det fungerer sådan at computeren og telefonen kobles sammen, sådan at tale-til-tekst funktionen fra telefonen overføres til computeren, lige gyldigt om du arbejder i din mail, på Facebook eller andre steder.

IT hjælpemiddel til ordblinde - Nota Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder

Nota.dk

Nota er Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder. Hvis du kan dokumentere at du har et læse- eller synshandicap, kan du gratis blive medlem hos Nota. Som medlem har du mulighed for at få adgang til en lang række fagbøger der primært er tilgængelige som e-bøger på nota.dk. Derudover får du adgang til Nota’s App, hvor du kan finde mange forskellige lydbøger.

Vil du gerne høre mere?

LAD OS TAGE EN SNAK

Tale-til-tekst og tekst-til-tale

Tale-til-tekst og tekst-til-tale er de funktioner, der bl.a. allerede findes i Google Docs, på tablets og i smartphones. Den funktion som kan læse tekst op eller omsætte din tale til tekst. Skal du eksempelvis sende en sms, kan du indtale den til telefonen. Den omsætter talen til tekst, der så kan sendes til modtageren.

Jeg kan hjælpe dig med at få indstillet dine devices rigtigt og gøre det til en hurtig og god vane at aktivere dem. Så bliver det for eksempel meget nemmere at bruge din computer, telefon og tablet i hverdagssituationer.

Gode apps for ordblinde

Der findes udover læse- og skrivestøtteprogrammerne til computer, også en lang række apps som ordblinde kan have gavn af. De kan nemlig hjælpe med bl.a. læsning, skrivning og scanning.

Herunder finder du nogle af de apps jeg som ordblind anbefaler og som jeg også underviser i. Hvis du har en forespørgsel om apps, som ikke findes på listen, er du altid velkommen til at kontakte mig.

IT hjælpemidler og apps til ordblinde - Prizmo Go

Prizmo Go (IOS)

Prizmo Go er en gratis app, som kan downloades til iPhone og iPad. Den er utrolig nem at bruge; tag et billede af teksten og teksten kan straks læses op. I denne app er der mulighed for bl.a. at indstille læsehastigheden. Prizmo Go er god at have med på farten og bruges ofte mange gang i løbet af en dag. Den hurtige genvej til tekst-til-tale.

IT hjælpemiddel til ordblinde - Claro ScanPen

Claro ScanPen OCR Reader (Android)

Claro ScanPen OCR Reader er en gratis app, som kan downloades til Android. Den er utrolig nem at bruge; tag et billede af teksten og træk fingeren ned over den tekst du gerne vil have læst op. Det er muligt at indstille sprog og læsehastigheden i appen. Den hurtige genvej til tekst-til-tale.

IT hjælpemidler og apps til ordblinde - Subreader

SubReader

SubReader er en app, der gør det muligt at få læst undertekster op på film, du ser derhjemme. SubReader taler sammen med din computer, når den spiller en film fra Netflix, HBO Nordic eller Viaplay, så underteksterne automatisk synkroniseres med din telefon. Det sikrer at underteksterne altid bliver læst op på det rigtige tidspunkt.
Enkelte biografer tilbyder også SubReader.

IT hjælpemiddel til ordblinde - Nyhedskiosken

Nyhedskiosken

Denne app samler alle dagblade, ugeaviser og magasiner udgivet af Jysk Fynske Medier. 13 dagblade, 68 ugeaviser og spændende magasiner.
Ugeaviserne er, som de trykte udgaver, gratis. Det gælder også rigtig mange magasiner og tillæg som løbende bliver produceret. App’en fungere sammen med den oplæsning som din telefon/tablet tilbyder. Nyhedskiosken er GRATIS at downloade fra både iTunes Store og Google Play.

IT hjælpemidler og apps til ordblinde - eReolen

eReolen

eReolen er bibliotekernes egen app. Her kan du finde både e-bøger og lydbøger. Du kan låne e-bøger og lydbøger på samme måde, som du låner almindelige bøger på biblioteket. Det kræver altså bare, at du har et medlemsnummer. Kontakt dit lokale bibliotek for at få hjælp til at oprette et medlemskab – Det er gratis.

IT hjælpemiddel til ordblinde - Nota Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder

Nota Bibliotek app

Nota har en lydbogs-app, hvor man kan finde rigtig mange skøn- og faglitterære bøger, der alle er indtalt af rigtige mennesker. Appen kan tilpasses, hvilket betyder du kan vælge oplæsningshastighed, baggrundsfarve og oplæsnings-tid, så det passer til dig.

IT hjælpemiddel til ordblinde - AppWriter fra WizKids

AppWriter fra Wizkids

AppWriter er udviklet af Wizkids og er deres bud på et støtteværktøj til ordblinde. Med Appen kan du få læst tekst op, den kan give dig ordforslag og du kan scanne/OCR-behandle tekst fra billeder. AppWriter-tasteturet kan benyttes alle steder og den helt store fordel er, at den har en tale-til-tekst funktion.
AppWriter kan benyttes på både Android og IOS platforme og den findes også til Windows og Mac.

IT hjælpemiddel til ordblinde - IntoWords fra MV-Nordic

IntoWords App fra Vitec MV

IntoWords App er udviklet af Vitec MV. Det er et hjælpeprogram som kan benyttes både til Android og IOS. Med dette program kan man tage et billede af en tekst og få det oplæst. Derudover kan man bruge IntoWords-tastaturet alle steder hvor man skal skrive, få ordforslag samt få læst teksten op. IntoWords kan benyttes på flere forskellige sprog.

IT hjælpemidler og apps til ordblinde - Google Oversæt

Google Oversæt

Appen Google Oversæt er en god hjælp til lynhurtigt at scanne og få læst tekst op. Appen er gratis og kan downloades til tablets og smartphones gennem f.eks. app-store. Når du har downloadet Google Oversæt, kan du gennem appen tage billeder af tekst og få det læst op. Desværre kan du ikke indstille oplæsningshastigheden. Google Oversæt kan naturligvis også oversætte til og fra mange forskellige sprog.

Du tager et billede ved at trykke på kameraet. Når billedet er taget, markerer du teksten med fingeren og sender den markerede tekst med den lille blå pil. Derefter trykker du på højttaleren for at få læst teksten op. Husk hvis du skal have læst dansk tekst op, skal der stå dansk først øverst.

Forskellige typer scannere

De ovenstående hjælpemidler til ordblinde er software – altså programmer og apps – som du kan hente til din computer, tablet eller telefon. De kan hjælpe med at få læst tekst op og skrevet tekst.

Derudover findes der forskellige slags hardware – altså reelle / fysiske scannere – som du kan bruge til at scanne tekst i bøger, magasiner mv., som kan forbindes med din computer. Der findes både håndscannere, scanner-penne og scanner-mus.

Jeg rådgiver dig gerne og tilbyder undervisening i brugen af scannere.

Forskellige typer scannere til ordblinde

Jamen, er det ikke snyd med alle de hjælpemidler?

Det er et spørgsmål, som jeg nogle gange møder – både fra ordblinde, deres forældre og deres lærere. Til det er mit svar helt klart: “Nej, det er ikke snyd!”. Men du snyder dig selv for vigtig læring, hvis du har brug for oplæsning eller tale-til-tekst og ikke bruger det.

Når de, der læser med øjnene, læser gør de det for at få informationer ud af teksten eller f.eks. for at få en god læseoplevelse. Det er nøjagtig, det samme formål, jeg har, når jeg som ordblind læser med ørene via lydbøger eller syntetisk tale. Det er afgørende vigtig, at vi ordblinde får adgang til samme viden som de, der ikke har vanskeligheder med at afkode tekst. På den måde kan vi ordblinde på lige fod med alle andre, fordybe os i faglitteratur, tilegne os viden, gøre os nye refleksioner, lade os forføre af skønlitteraturen og for den sags skyld orientere os i forældreintra og være med på Facebook.

Ligeledes er det vigtigste ikke, hvorvidt vi ordblinde kan stave til netop dét, vi gerne vil skrive, men derimod, at vi får formidlet det, vi gerne vil have fortalt ud på tekst. Om det så sker via ordforslagsprogrammer eller tale-til-tekst, er ikke det afgørende. Jo mere vi får anvendt sproget, læst og formidlet, jo bedre bliver vi til det. Og så spiller det ingen rolle, om det er med ørerne vi læser, og med stemmen at vi skriver.

At være selvhjulpen og at kunne sætte sig ind i læsestof og deltage i debatten på lige fod med jævnaldrende, giver øget selvværd og selvtillid hos både ordblinde børn og voksne.

Vil du gerne høre mere?

LAD OS TAGE EN SNAK