IT-hjælpemidler - Hjælp til mennesker med ordblindhed

Læse- og skriveteknologi

Der findes et bredt udvalg af IT-hjælpemidler til mennesker med ordblindhed også kaldet læse- og skriveteknologi (LST). Der sker lige nu en rivende udvikling inden for dette felt. LST er kort fortalt al den teknologi, der gør det muligt at læse med ørerne og skrive med stemmen. LST kan både være selvstændige programmer, eller være hjælpefunktioner i programmer der bruges i andre sammenhænge ( som f.eks. Word, Docs, computere, mobiltelefoner, chromebooks mm.)

Der findes programmer både til din computer, smartphone og tablet som hjælper dig i hverdagen. De kan læse markeret tekst op, give ord-forslag, scanne og OCR-behandle filer. (OCR-behandling er når programmet scanner en fil, hvor teksten ikke kan markeres, for derefter at identificere og omdanne teksten, så den kan markeres og derved læses op. Det kan f.eks. være et billede, en pdf, en scannet tekst osv.)

Nogle programmer har også mulighed for at omdanne tekst til MP3-filer, som du kan gemme og høre på et senere tidspunkt. Langt de fleste programmer har mange mulige indstillinger, så de kan tilpasses brugeren bedst muligt. Eksempelvis kan man selv vælge sin oplæsningsstemme, sprog og tempo osv.

Jeg sørger altid for at være opdateret på, hvad der rør sig på ordblindeområdet. Jeg er selv ordblind og arbejder til dagligt professionelt med ordblindhed, og derfor kender jeg til LST både som underviser og bruger.

Gode computerprogrammer

Herunder finder du nogle af de computerprogrammer, jeg som ordblind anbefaler og som jeg også underviser i. Hvis du har en forespørgsel til programmer som ikke findes på listen, er du altid velkommen til at kontakte mig.

Design uden navn (54)

AppWriter fra Wizkids

Hjælpeprogram der kan installeres både på Windows og Mac computer og også findes som cloud til både Chrome og Edge browser. Programmet har oplæsnings- og skrivehjælp alle steder hvor man anvender programmet og kan benyttes på flere forskellige sprog. Kan lave fagordslister, skanne/OCR-behandle tekst, lave tekst om til lydfil og har tale-til-tekst funktion.

IT hjælpemiddel til ordblinde - IntoWords fra MV-Nordic

IntoWords fra Vitec MV

Hjælpeprogram der kan installeres både på Windows og Mac computer og også som cloud til både Chrome og Edge browser. Programmet har oplæsnings- og skrivehjælp alle steder hvor man arbejder med programmet og kan benyttes på flere forskellige sprog. Har skriveskabeloner, kan scanne/OCR-behandle tekst, lave tekst om til lydfil og så har den en tale-til-tekst funktion.

IT hjælpemiddel til ordblinde - CD-Ord fra MV-Nordic

CD-ORD fra Vitec MV

Oplæsnings- og skriveprogram designet til at hjælpe mennesker med ordblindhed. Kan installeres på Windows-computer. CD-ORD har mange forskellige indstillinger, der kan tilpasses de individuelle behov og er meget anvendelig for studerende eller brugere på arbejdsmarkedet med en PC.

IT hjælpemiddel til ordblinde - ViTre fra ScanDis

ViTre fra ScanDis

Oplæsnings- og skriveprogram designet til at hjælpe mennesker med ordblindhed. Kan installeres på Windows-computer.  ViTre er et stabilt og anvendeligt program med oplæsning, ord-forslag og scanner/OCR-behandling.

Vil du gerne høre mere?

LAD OS TAGE EN SNAK

Tale-til-tekst og tekst-til-tale

Tale-til-tekst og tekst-til-tale er de funktioner, der bl.a. allerede findes i Google Docs, på tablets og i smartphones. Det er den funktion, som kan læse tekst op eller omsætte din tale til tekst. Skal du eksempelvis sende en sms, kan du indtale den til telefonen. Den omsætter talen til tekst, der så kan sendes til modtageren.

Jeg kan hjælpe dig med at få indstillet dine devices rigtigt og gøre det til en hurtig og god vane at aktivere dem. Så bliver det for eksempel meget nemmere at bruge din computer, telefon og tablet i hverdagssituationer.

Design uden navn (60)

Google

Med kamerafunktionen i Google-browseren på din telefon kan du bruge kameraet til at tage et billede af den tekst du gerne vil have oplæst og derefter trykke “lyt”.  Kamerafunktionen i browseren kan både læse maskinskrevne- og håndskrevne tekster. Du kan også få tekst oversat og oplæst. En hurtig og nem hjælp lige i lommen.

Gode apps

Udover hjælpeprogrammer  til computer, findes der også en lang række apps som mennesker med ordblindhed kan have gavn af. De kan nemlig hjælpe med bl.a. læsning, skrivning og scanning.

Herunder finder du nogle af de apps jeg som ordblind anbefaler og som jeg også underviser i. Hvis du har en forespørgsel om apps, som ikke findes på listen, er du altid velkommen til at kontakte mig.

IT hjælpemidler og apps til ordblinde - Prizmo Go

Prizmo Go (IOS)

Prizmo Go er en gratis app, som kan downloades til iPhone og iPad. Den er utrolig nem at bruge; tag et billede af teksten og teksten kan straks læses op. I denne app er der mulighed for bl.a. at indstille læsehastigheden. Prizmo Go er god at have med på farten og bruges ofte mange gang i løbet af en dag. Den hurtige genvej til tekst-til-tale.

IT hjælpemiddel til ordblinde - Claro ScanPen

Claro ScanPen OCR Reader (Android)

Claro ScanPen OCR Reader er en gratis app, som kan downloades til Android. Den er utrolig nem at bruge; tag et billede af teksten og træk fingeren ned over den tekst du gerne vil have læst op. Det er muligt at indstille sprog og læsehastigheden i appen. Den hurtige genvej til tekst-til-tale.

IT hjælpemidler og apps til ordblinde - Subreader

SubReader

SubReader er en betalings app, der gør det muligt at få læst undertekster op på udenlandske film. Med SubReader home kan du få oplæsning på film på alle dine streamingtjenester. Nogle skoler har SubReader til brug i undervisningen. Derudover har mange biografer også SubReader, hvor det er gratis at anvende appen. Her scanner du en QR-kode ved indgangen.

Design uden navn (54)

Nota bibliotek 2.0

Nota er Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder. Hvis du kan dokumentere at du har et læse- eller synshandicap, kan du gratis blive medlem hos Nota. Som medlem har du mulighed for at få adgang til en lang række fagbøger, blade og aviser der primært er tilgængelige som e-bøger og en masse skønlitteratur og tegneserier indlæst som lydbøger.

Appen kan tilpasses, hvilket betyder at du kan vælge oplæsningshastighed, baggrundsfarve og oplæsnings-tid, så det passer til dig.

Design uden navn (54)

AppWriter fra Wizkids

Appen er et støtteværktøj til mennesker med ordblindhed som kan benyttes både til Android og IOS. Med dette program kan man tage et billede af en tekst og få det oplæst. Derudover kan man bruge AppWriter-tastaturet alle steder på telefonen hvor man skal skrive, få ordforslag samt bruge tale-til-tekst funktion og få læst teksten op. AppWriter kan benyttes på flere forskellige sprog.

IT hjælpemiddel til ordblinde - IntoWords fra MV-Nordic

IntoWords App fra Vitec MV

Appen er et støtteværktøj til mennesker med ordblindhed som kan benyttes både til Android og IOS. Med dette program kan man tage et billede af en tekst og få det oplæst. Derudover kan man bruge IntoWords-tastaturet alle steder på telefonen hvor man skal skrive, få ordforslag samt bruge tale-til-tekst funktion og få læst teksten op. IntoWords kan benyttes på flere forskellige sprog.

Forskellige typer scannere

De ovenstående hjælpemidler er software – altså programmer og apps – som du kan hente til din computer, tablet eller telefon. De kan hjælpe med at skrive tekst og læse tekst op.

Derudover findes der forskellige slags hardware – altså fysiske scannere – som du kan bruge til at scanne tekst i bøger, magasiner mv., som kan forbindes med din computer. Der findes både håndscannere, scanner-penne og scanner-mus. Det er efterhånden sjældent at der er brug for eksterne scannere, da telefonen stort set har de samme funktioner.

Jeg rådgiver dig gerne og tilbyder undervisening i brugen af scannere.

Forskellige typer scannere til ordblinde

Jamen, er det ikke snyd med alle de hjælpemidler?

Det er et spørgsmål, som jeg nogle gange møder – både fra mennesker med ordblindhed, deres forældre og deres lærere. Til det er mit svar helt klart: “Nej, det er ikke snyd!”. Men du snyder dig selv for vigtig læring, hvis du har brug for oplæsning eller tale-til-tekst og ikke bruger det.

Når de, der læser med øjnene, læser gør de det for at få informationer ud af teksten eller f.eks. for at få en god læseoplevelse. Det er nøjagtig, det samme formål, jeg har, når jeg som ordblind læser med ørene via lydbøger eller syntetisk tale. Det er afgørende vigtigt, at vi med ordblindhed får adgang til samme viden som de, der ikke har vanskeligheder med at afkode tekst. På den måde kan vi på lige fod med alle andre fordybe os i faglitteratur, tilegne os viden, gøre os nye refleksioner, lade os forføre af skønlitteraturen og for den sags skyld orientere os i forældreintra og være med på Facebook.

Ligeledes er det vigtigste ikke, hvorvidt vi med ordblindhed kan stave til netop dét, vi gerne vil skrive, men derimod, at vi får formidlet det, vi gerne vil have fortalt ud på tekst. Om det så sker via ordforslagsprogrammer eller tale-til-tekst, er ikke det afgørende. Jo mere vi får anvendt sproget, læst og formidlet, jo bedre bliver vi til det. Og så spiller det ingen rolle, om det er med ørerne vi læser, og med stemmen at vi skriver.

At være selvhjulpen og at kunne sætte sig ind i læsestof og deltage i debatten på lige fod med jævnaldrende, giver øget selvværd og selvtillid hos både børn og voksne med ordblindhed.

Vil du gerne høre mere?

LAD OS TAGE EN SNAK