IT-hjælpemidler til ordblinde

Der findes i dag et bredt udvalg af IT-hjælpemidler til ordblinde, og særligt inden for apps og tekst-til-tale sker der en rivende udvikling. Hjælp til Ord er altid helt opdateret på, hvad der rør sig på ordblindeområdet, og da jeg både er ordblind og arbejder professionelt med ordblindhed, kender jeg IT-hjælpermidlerne både som underviser og bruger.

Her på siden kan du danne dig et overblik over et udvalg af de IT-hjælpemidler, som Hjælp til Ord underviser i. Hvis du har en forespørgsel om et hjælpemiddel, som ikke findes på listen, er du velkommen til at kontakte Hjælp til Ord.

Læse- og skrivestøtte for ordblinde

Der findes en række forskellige læse- og skrivestøtteprogrammer på det danske marked. Læse- og skrivestøtte er kort sagt programmer til computeren, som kan læse markeret tekst op, give ordforslag, scanne og OCR-behandle filer. OCR-behandling betyder, at programmet scanner en fil, hvor teksten ikke kan markeres (f.eks. et billede, en pdf, en scannet tekstbog), identificerer og omdanner teksten, så den kan markeres og læses op. Nogle programmer har også mulighed for at omdanne tekst til MP3-filer, som man kan gemme og høre på et senere tidspunkt. Langt de fleste programmer har mange muligheder for indstillinger, så de kan tilpasses brugeren bedst muligt; man kan selv vælge sin oplæsningsstemme, sprog og tempo.

Hjælp til Ord underviser bl.a. i følgende læse- og skrivestøtteprogrammer for ordblinde:

ViTre fra ScanDis

ViTre-pakken er et oplæsnings- og skriveprogram, der er udviklet af ScanDis, som har over 20 års erfaring med at udvikle IT-hjælpemidler. ViTre-pakken er et stabilt og anvendeligt program med oplæsning, ordforslag og scanner/OCR-behandling. Programmet er ikke nær så brugt mere, som det har været. Læs mere om ViTre på ScanDis’ hjemmeside.

CD-ORD fra MV-Nordic

CD-ORD er pc-baseret læse- og skrivestøtte til ordblinde, som er udviklet af MV-Nordic. MV-Nordic har også mere end 20 års erfaring med IT-hjælpemidler for ordblinde på bagen. CD-ORD anbefales ofte til ordblinde, fordi programmet har mange muligheder for indstillinger, som gør det meget brugervenligt og nemt at tilpasse. I disse år er det produkter fra MV-Nordic, der bliver tildelt, hvis man får SPS-støtte. Du kan læse mere om CD-ORD på MV-Nordics hjemmeside.

IntoWords Cloud fra MV-Nordic

IntoWords Cloud er også udviklet af MV-Nordic, men hvor CD-ORD er pc-baseret er IntoWords cloud-baseret. Det fungerer derfor godt med Mac- og Googleprodukter, da du har adgang til programmet på alle dine forskellige platforme såsom smartphones, tablets, computer mv. Programmet har ikke helt så mange forskellige indstillinger som CD-ORD, men det har grundlæggende de samme funktioner. Læs mere om IntoWords Cloud på MV-Nordics hjemmeside.

IntoWords Mac fra MV-Nordic

IntoWords Mac er et program, som kan anvendes på en mac-computer, uden at være online. IntoWords Mac er det produkt, der bliver tildelt mac-brugere med SPS-støtte. Læs mere om IntoWords Mac på MV-Nordics hjemmeside.

AppWriter fra Wizkids

AppWriter er Wizkids’ bud på et støtteværktøj for ordblinde. Ligesom de andre oplæsnings- og skriveprogrammer kan det læse op, give ordforslag og scanne/OCR-behandle. Det er udviklet i flere forskellige versioner til forskellige platforme såsom windows, android, mac og cloud-baseret. Læs mere om AppWriter hos Wizkids.

Nota.dk og Nota Bibliotek app

Nota er Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, og er du medlem af Nota, er der en lang række gode servicer at hente. Hvis du har en test, der viser du er ordblind, eller hvis du har et synshandicap, kan du blive medlem hos Nota. På Nota.dk er meget matriale tilgængeligt i PDF-format, bl.a. udvalgte fagbøger, som kan læses op med syntetisk tale med et oplæsningsprogram. 

Nota har også en lydbogs-app, hvor man kan finde rigtig mange skønlitterære bøger, der er indtalt af rigtige mennesker. Appen kan tilpasses, hvilket betyder du kan vælge oplæsningshastighed, baggrundsfarve og oplæsningstid, så det passer til dig. 

Apps for ordblinde

Der findes foruden læse- og skrivestøtteprogrammerne også en række apps, som ordblinde kan have gavn af. De kan hjælpe med bl.a. oplæsning og scanning.

Google Oversæt

Appen Google Oversæt er en god hjælp til lynhurtigt at scanne og få læst tekst op. Appen er gratis og kan downloades til tablets og smartphones gennem f.eks. app-store. Når du har downloadet Google Oversæt, kan du gennem appen tage billeder af tekst og få det læst op. Desværre kan du ikke indstille oplæsningshastigheden. Google Oversæt kan naturligvis også oversætte til og fra mange sprog.

Du tager et billede ved at trykke på kameraet. Når billedet er taget, markerer du teksten med fingeren og sender den markerede tekst med den lille blå pil. Derefter trykker du på højttaleren for at få læst teksten op. Husk hvis du skal have læst dansk tekst op, skal der stå dansk først øverst. 

Prizmo Go

Prizmo Go er en gratis app, som kan downloades til iPhone og iPad. Ligesom Google Oversæt er Prizmo Go nem at bruge; tag et billede af teksten, og teksten kan straks læses op. I denne app er der mulighed for at indstille læsehastigheden.

SubReader

SubReader er en app, der gør det muligt at få læst undertekster op på film, du ser derhjemme.
SubReader taler sammen med din computer, når den spiller en film fra Netflix, HBO Nordic eller Viaplay, så underteksterne automatisk synkroniseres med din telefon. Det sikrer at underteksterne altid bliver læst op på det rigtige tidspunkt.

eReolen

 

eReolen er bibliotekernes app, hvor du kan finde e- og lydbøger, som du kan låne på samme måde, som man låner bøger på biblioteket. Det kræver altså bare, at du har et medlemsnummer.

Tale-til-tekst og tekst-til-tale

Tale-til-tekst og tekst-til-tale er de funktioner, der bl.a. findes i Google Docs, på tablets og i smartphones – særligt Apples devices er veludviklede her, som kan læse tekst op eller omsætte din tale til tekst. Skal du eksempelvis sende en sms, så kan du indtale den til telefonen, der så omsætter den til tekst, der kan sendes til modtageren. Her kan Hjælp til Ord hjælpe dig med at få indstillet dine devices rigtigt og gøre det til en hurtig, god vane at aktivere dem, så det for eksempel bliver meget nemmere at bruge din telefon i hverdagssituationer.

Forskellige typer scannere

De ovenstående hjælpemidler er software – altså programmer og apps, du kan hente til din computer, tablet eller telefon, som kan hjælpe med at få læst tekst op og skrevet tekst. Derudover findes der forskellige slags hardware – altså reelle scannere, som du kan bruge til at scanne tekst i bøger, magasiner mv., som kan forbindes med din computer. Der findes både håndscannere, scanner-penne og scanner-mus. Hjælp til Ord kan også rådgive om og undervise i brugen af scannere.

Jamen, er det ikke snyd med alle de hjælpemidler?

Det er et spørgsmål, jeg nogle gange får, både fra ordblinde, deres forældre og deres lærere. Til det er mit svar helt klart: “nej, det er ikke snyd”. Men du snyder dig selv for vigtig læring, hvis du har brug for oplæsning eller tale-til-tekst og ikke bruger det.

Når de, der læser med øjnene, læser, gør de det for at få informationer ud af teksten eller fx for at få en god læseoplevelse. Det er nøjagtig, det samme formål, jeg har, når jeg som ordblind læser med ørene via lydbøger eller syntetisk tale. Det er afgørende vigtig, at vi ordblinde får adgang til samme viden som de, der ikke har vanskeligheder med at afkode tekst. På den måde kan vi ordblinde på lige fod med andre fordybe os i faglitteratur, tilegne os viden, gøre os nye refleksioner, lade os forføre af skønlitteraturen og for den sags skyld orientere os i forældreintra og være med på Facebook.

Ligeledes er det vigtigste ikke, hvorvidt vi ordblinde kan stave til det, vi gerne vil skrive, men derimod er det vigtigt, at vi får det, vi gerne vil have formidlet ud på tekst. Om det så er via ordforslagsprogrammer eller tale-til-tekst, er ikke det afgørende. Det er sådan at jo mere vi får anvend sproget, læst og formidlet, jo bedre bliver vi til det. Og så spiller det ingen rolle, om det er med ørerne vi læser, og med munden vi skriver.

At være selvhjulpen og kunne sætte sig ind i læsestof og deltage i debatten på samme måde som jævnaldrende giver øget selvværd og selvtillid hos både ordblinde børn og voksne.

Kontakt Hjælp til Ord

Til toppen